I ett europeiskt perspektiv är bara litauerna mer benägna att bli fulla än svenskarna 


Ann Heberlein minns midsommarfirandet i Rättvik som skulle bli så fantastiskt – men som spårade ur redan vid sillunchen, då den för henne obekante mannen vid hennes högra sida frågade om hon var hågad för en trekant. Senare på kvällen störtdök den överförfriskade värdinnan, bärande på en präktig jordgubbstårta, från trappan rakt ned i rabatten. Kvällen kröntes av ett slagsmål mellan två män i sextioårsåldern.

https://www.svd.se/a/66E8gr/ann-heberlein-darfor-flyr-jag-landet-pa-midsommar

Midsommarafton är en tillställning marinerad i alkohol. Därvidlag skiljer sig midsommar inte nämnvärt från andra svenska högtider. När svenskar firar jul, påsk och valborg ska flaskorna fram och procenten höjas. Allra mest dricks det dock på midsommarafton. Dagen före denna afton ringlar köerna till Systembolaget långa och försäljningen av öl, vin och brännvin slår i taket. Det är sannolikt en förklaring till att det är en helg som präglas av våld och misshandel. Det ymniga intaget av alkohol är säkert också en bidragande orsak till att barnalstrandet skjuter i höjden under midsommarhelgen.

Sverige, tillsammans med andra länder i norra Europa och Ryssland, tillhör det så kallade ”brännvinsbältet”, där vodka och brännvin konsumeras snarare än vin. Drickandet i brännvinsbältet syftar till att uppnå ett i det närmaste narkotiskt rus, vilket skiljer det från det mer civiliserade, sociala drickandet som är typiskt för öl- eller vinproducerande länder.

Resultatet av drickandet blir inte sällan ett sjöslag, stillöst snusk, sammanbrott, tårar och handgemäng. Själv har hon fått nog. Sedan några år tillbaka föredrar hon att befinna sig utomlands när årets blötaste fest går av stapeln

Annons
%d bloggare gillar detta: