Agapes förnämliga tryckmätare

Blodtrycket har jag inga problem med, men högtryck kombinerat med hög temperatur kan leda till värmeslag.

Agape hade faktiskt en barometer till avsalu denna normaltryckslördag, till det facila priset av 35 kr.

Lufttrycket mäts med barometer och anges numera i hektopascal, förkortat hPa. Före år 1986 användes i Sverige fortfarande enheten millibar, förkortat mb. Det är mycket lätt att omvandla mellan hektopascal och millibar, 1 millibar är nämligen exakt lika med 1 hektopascal. Längre tillbaka användes enheten millimeter kvicksilver (mm Hg). 

En hektopascal (hPa) är detsamma som en mb (millibar) och motsvarar 0,75 mm Hg.

I Sverige varierar lufttrycket vanligtvis mellan 950 och 1050 hPa. Det högsta lufttrycket som uppmätts i Sverige är 1063,7 hPa den 23 januari 1907 i Kalmar och Visby. Det lägsta lufttrycket är 938,4 hPa den 6 december 1895 i Härnösand.

För att få ned lufttrycket till samma nivå som blodtrycket skulle jag behöva ta mig upp cirka 13 km ovan havsytan. Men luften skulle säkerligen ha gå ur mig redan efter ca 8 km.

Annons
%d bloggare gillar detta: