Ebba Buch framkallar o-hemtrevliga känslor. En synnerligen besynnerlig kvinna…

Ebba Busch ser nästan alltid stajlad ut i sitt Instagram-flöde. Fotona ser ut att vara tillverkade i studio med sminkörer, frisörer och professionella fotografer.

Detta bidrar till att göra Busch till den mest amerikanska av svenska politiker. Det som saknas är foton av biblar, knäppta händer, gudstjänster. Hennes parti, Kristdemokraterna, en gång förankrat i pingströrelsen, riktar sig numera till ”sekulära kristna”. Alltså en svensk medelklass som inte tror på Gud, men som gillar den svenska kyrkan för att det är tradition.

Så inleder Carl-Michael Edenborg den första delen av SvD Kulturs nya artikelserie om hur partiledarna lanserar sig på Instagram.

https://www.svd.se/a/oWro2a/ebba-buschs-perfekta-fasad-pa-instagram-kan-vara-ett-minne-blott

Det är som om Ebba Busch både vill vara drivande i demokratins maskin och glittra för evigt i glamourens överjordiska rike (som är något helt annat än Guds rike). Men effekten av att överträda gränsdragningar mellan privat och personligt, eller mänskligt och artificiellt, kan bli ”unheimlich” i Freuds mening: alltså mer av den onda dockan Chucky än Barbie.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Das_Unheimliche

Annons
%d bloggare gillar detta: