Hjärnskrumpning

Hjärnan skrumpnar hos äldre. Den får mindre vatten. Hjärnbarken blir tunnare, den vita substansen får skador.

Hippocampus är en nyckelregion, både när det gäller att skapa nya minnen och plocka fram gamla, men det är många kritiska hjärnregioner som åldras, säger Lars Bäckman, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet. När vi åldras får vi skador, eller hålrum, i den vita substansen. Hjärnbarken, kortex, blir tunnare. Men också olika signalsubstanser som är viktiga för vårt tänkande och minne, minskar i nivå när vi åldras, som dopamin som är avgörande för lärande och minne.

Åldrandet påverkar alltså vår hjärna på en mängd olika sätt. Sannolikt är det en förklaring till att de många försök att ta fram läkemedel för att bromsa demens, har misslyckats. Att hitta den cocktail som kan motverka alla dessa förändringar, det är svårt.

Hela artikeln går att läsa här: https://www.svd.se/a/qW9k7e/hippocampus-vit-substans-kortex-sa-krymper-vara-hjarnor

Annons
%d bloggare gillar detta: