Kampen om uppmärksamheten är brutal

Kampen om vår uppmärksamhet har intensifierats sedan våra hjärnor blev platsen för högteknologisk konkurrens där företag vill fånga, sälja och köpa vår uppmärksamhet.

Var ska vi titta? Vem ska vi lyssna på? Och vad är det vi inte ens vet att vi missar? 

Det här brukar benämnas uppmärksamhetsekonomi. Vår uppmärksamhet säljs som en råvara. Ju mer vi tittar in i skärmen, desto mer ser den av oss. Men låt dig inte luras: Om någonting är gratis är det du själv som är produkten.

I princip alla psykologiska diagnoser som är i stigande går att betrakta genom uppmärksamhetens lupp, som ADHD och ADD. Tillstånd som utmattningsdepression och trötthetssyndrom kan ses som att personerna inte orkar med flödet längre. Och vi har den sociala fobins rädsla för uppmärksamhet.

Läs mer här, om orden som formar vår tid: https://www.svd.se/a/9K2XeM/uppmarksamhetsekonomins-pris-fran-adhd-till-social-fobi


Annons
%d bloggare gillar detta: