Låt bli att klippa gräset i sommar 

Om Västra Götalands villaägare använder en tiondel av sin tomt till att främja biologisk mångfald kan de tillsammans skapa en skyddad naturyta på 5 955 hektar, dvs nästan lika stor som nationalparken i Abisko. 

Gör bin, fjärilar och dig själv en tjänst och låt därför gärna bli att klippa hela gräsmattan i sommar, skriver hållbarhetscheferna Lovisa Back på Nelson Garden och Per Sangrud på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

https://www.skaraborgslanstidning.se/2022-07-14/villaagare-i-vastra-gotaland–lat-bli-att-klippa-graset-i-sommar

Tre tips till villaägare för att öka den biologiska mångfalden i sina trädgårdar – och därmed exempelvis hjälpa pollinerande insekter som bin och fjärilar. 

1. Låt gräsmattan bli en äng Låt en del av, eller hela, gräsmattan växa vilt och bli en äng. Även ”ogräs” som maskrosor och tistlar är vackra och viktiga. För att öka artrikedomen ytterligare kan du plantera blommor med en ängsblandning som både du och djur kan njuta av. 

2. Addera lite vatten En vattenspegel i trädgården är en livräddare för insekter och fåglar, inte minst under varma sommardagar. Det räcker med ett litet fågelbad. Lägg gärna i några stenar som insekterna kan stå på så att de inte riskerar att drunkna. 

3. Odla blommor för bin. När du odlar i rabatter eller krukor, välj gärna växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer. Försök odla så att det finns blommande växter under hela säsongen, som till exempel pärlhyacint, gullviva, lavendel, prästkrage, budleja och rudbeckia.

Annons
%d bloggare gillar detta: