Föreningen Förintelsens Överlevande ser med stor ilska och förskräckelse på hur M + L + KD sviker sina löften

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna hyser en naiv tro att de kommer att kunna hålla tillbaka Sverigedemokraterna. Parallellerna till hur konservativa krafter släppte fram nazisterna i 30-talets Tyskland är slående. Har de inget lärt av historien? skriver Livia Fränkel och Tommy Ringart från Föreningen Förintelsens Överlevande.

https://www.dn.se/kultur/foreningen-forintelsens-overlevande-vi-ser-med-ilska-och-forskrackelse-pa-hur-m-l-och-kd-sviker/

Citat:

Föreningen bildades 1992, och består av överlevande, liksom barn och barnbarn till överlevande. Vi vill inte bara verka för att bevara minnet av Förintelsen, vi vill också motverka rasism och antisemitism och verka ”för fredlig samlevnad mellan olika grupper i Sverige”, för att citera våra stadgar.

Men vart är Sverige på väg? Det är en fråga vi ställer oss och med allt större oro. Ett parti med nazistiska rötter som anser att inte bara judar utan i stort sett alla som de inte anser är riktiga svenskar, ska utsorteras, kan efter valdagen få plats i, eller stor påverkan på, regeringen. Det råder ingen tvekan om att Sverigedemokraternas vision av Sverige är en nation där det bara finns plats för människor som passar in i partiets bild av vem som är svensk.

Vi ser med både ilska och förskräckelse på hur Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna utan att blinka sviker löften om att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Exempelvis löftet som moderatledaren Ulf Kristersson inför valet 2018 gav Hédi Fried, som överlevde Förintelsen.

Hur M, KD och L kan acceptera och lyfta upp SD som en tänkbar samarbetspartner i en framtida regering är för oss en mycket skrämmande utveckling. Dessa partier hyser en naiv tro att de kommer att kunna hålla tillbaka SD. Parallellerna till hur de konservativa krafterna i 30-talets Tyskland släppte fram nazisterna är slående. Har de inget lärt av historien?


Annons
%d bloggare gillar detta: