Diabetesläkemedlen Ozempic och Wegovy (och snart Tirzepadid) kan komma att revolutionera behandlingen av övervikt


Hämtat ur artikeln Diabetesmedicin hyllas – som bantningsmedel som finns att läsa i morgondagens SvD.

https://www.svd.se/a/766zjV/diabetesmedicin-far-genombrott-som-bantningsmedel

Ozempic och Wegovy från Novo Nordisk innehåller substansen semaglutid, som egentligen är en behandling för typ 2-diabetes.

Semaglutid imiterar ett hormon, GLP-1, som finns i tunntarmen och magsäcken och som frigörs vid en måltid.

Läkemedlet hjälper personer med typ 2-diabetes att sänka blodsockret när kost och motion inte räcker till – men medicinen, som ges som en injektion, har också visat sig ge en annan mycket eftertraktad effekt: viktnedgång.

Semaglutid påverkar hypotalamus (som styr mättnad och hunger) och dämpar aptiten. Man behöver äta mindre portioner för att stilla hungern och blir snabbare mätt.

Preparatet fungerar olika, beroende på genetiska förutsättningar. En del får effekt både på blodsockret och vikten, för andra sänks bara blodsockret, och vissa går bara ner i vikt.

Dessutom kan medicinen ge biverkningar. Illamående, kräkningar och diarréer är vanliga, vilket kan leda till vätskebrist. Många av de som får biverkningar av läkemedlen vänjer sig dock vid dem efter några veckor.

Novo Nordisk kan räkna med stenhård konkurrens framöver. Eli Lillys kommande läkemedel Tirzepadid liknar semaglutid men stimulerar också receptorer för hormonet GIP, och har i studier visat sig ha ännu bättre effekt på viktnedgång. I en studie presenterad i New England Journal of Medicine tappade mer än hälften av försökspersonerna uppåt en femtedel av sin vikt.

Tirzepadid är ungefär dubbelt så effektivt som semaglutid för viktnedgång.

De nya läkemedlen har så pass god effekt att de är ett bra alternativ till obesitaskirurgi.

Annons
%d bloggare gillar detta: