Farbror Enver har lämnat oss

Vad skall man med häxor och Halloween till när det har funnits en sådan hemsk skräckfigur som Hoxha?

Utdrag ur Lea Ypis bok Fri, om en uppväxt i det stalinistiska Albanien:

”‘Någonting hemskt har hänt”, sa vår förskolelärare Flora och uppmanade alla fem och sexåringarna att sätta sig på de färgglada trästolar som ställts i en halvcirkel. Det var den 11 april 1985. ”Farbror Enver har… har lämnat oss… för alltid.” Hon yttrade dessa ord som om hon själv höll på att dra sitt sista andetag, som om detta var den sista mening hon skulle lyckas frambringa. Efter det sjönk hon ner på en av de små stolarna med ena handen över hjärtat, som om det gjorde ont, hon skakade på huvudet och drog djupa andetag: in, ut, in, ut. En lång tystnad följde.

Om Enver Hoxha: https://sv.wikipedia.org/wiki/Enver_Hoxha

Efter kriget skapade han en stalinistisk diktatur som isolerade Albanien från omvärlden. Albanien utropades till världens första ateistiska stat 1967 och införde ett förbud mot religionsutövning 1976. Under Hoxhas styre blev oppositionella och religiösa personer förföljda, en personkult utvecklades kring honom och olovlig utresa från landet kunde straffas med döden. Tortyr, dödsstraff och arbetsläger var ett utbrett bruk. Regimen avrättade minst 5 000–6 000 politiska fångar och hålls ansvarig för upp till 100 000 dödsfall.

Det fanns stränga regler för albanernas livsstil för att på så sätt komma närmare till vad Hoxha ansåg som den fulländade människan – fysiskt och intellektuellt. Morgongymnastik blev obligatorisk. Skägg, långt hår, korta kjolar och slängbyxor accepterades inte.

Hoxhas regim lämnade efter sig 700 000 bunkrar i det albanska landskapet. De var uttryck för den paranoia som betecknade Hoxhas syn på omvärlden.

Annons
%d bloggare gillar detta: