Att slänga kaffe är förkastligt

Kaffe är ett av livsmedlen med störst avtryck på biologisk mångfald sett till svenskarnas totala kost, vilket främst beror på att artrika marker odlas upp och omvandlas till kaffeodlingar. Det är en orsak till att vanligt kaffe endast får ”gult ljus” i guiden, vilket är det näst sämsta betyget.

Ekologiskt kaffe får grönt ljus och klassas som ”ett bra val”. Även snabbkaffe hissas på grund av den lilla mängd kaffe som krävs för att göra en kopp.

Tänk på att…
… Inte slänga kaffe! Av maten som hälls ut i diskhon i Sverige är 45 % kaffe eller te. Det motsvarar totalt 84 400 ton om året eller 8 liter per person och år. Galet – då miljöpåverkan är så stor! Kanske kan du brygga lite mindre kaffe nästa gång, eller hälla det överblivna kaffet i en termos och dricka under dagen? Eller varför inte frysa in kallt kaffe och göra iskaffe av det? Fundera på ditt bästa knep för att ta vara på allt kaffe som bryggs!

Annons
%d bloggare gillar detta: