Tage Erlander medverkade till att tyska desertörer avrättades

Fram till oktober 1942 skickade Sverige tillbaka alla tyska desertörer dit där de hade kommit ifrån.

Det beseglade soldatens öde. När han väl var återförd till sitt förband ställdes han omedelbart inför en exekutionspluton.

Det handlade oftast om tyska soldater som hade deserterat från sina förband i Norge eller Finland.

I november 1940 hade Gustav Möller och Tage Erlander utfärdat en hemlig instruktion om att fanflyktiga soldater från Wehrmacht inte skulle få någon fristad i Sverige. De skickades istället rakt in i döden.

En annan som drabbades var norrmannen Martin Rasmussen-Hjelmen. Han hade tillhört den kommunistiska sabotagegruppen Bernhard, och greps av en slump av svensk polis. Han utlämnades till den tyska ockupationsmakten i Norge, fördes till Tyskland där han senare halshöggs.

Som väntat nämnde Tage Erlander inte något om detta i sina memoarer.

Hämtat ur boken Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga.

Jag kan tillägga att fram till dess att Slaget vid Stalingrad var avslutat (i febr 1943) var nästan samtliga interner i de svenska koncentrationslägren antinazister, kommunister, radikala socialdemokrater och judar. Men när det började gå dåligt för nazisterna (våren 1943) blev det istället nassarna som internerades.

Annons
%d bloggare gillar detta: