Visingsborgs grevskap

En ”pysslingkompis” och jag har starka rötter i Visingsborgs grevskap. Men vi har svårt att hitta litteratur och annan bra information (inkl kartor) om detta Braheska grevskap.

Det Braheska grevskapet var således detsamma som Visingsborgs grevskap och omfattade 836 mantal i både Västergötland, Östergötland och Småland (när det var som störst).

Den enda kartan som går att hitta är den som Visingsö Hembygdsförening erbjuder:

Visingsborg var Sveriges första och sedermera också största grevskap. Per Brahe den äldre blev utnämnd till greve 1561 – i samband med kröningen av hans kusin kung Erik XIV. Året därpå tilldelades han Visingsborg som grevskap.

Efter Per Brahes död övergick grev­skapet 1590 till sonen Erik Brahe. Som straff för Erik Brahes lojalitet mot kung Sigis­mund av Polen beslöt Karl år 1600, då som kung, att överlåta grevskapet på brodern Magnus. Vid dennes död 1633 övergick grevskapet till hans brorson Per Brahe d.y., som besatt det till sin död 1680. Några månader ef­ter Per Brahe d.y.:s död kom Karl XI:s reduktion – och grevskapet drogs in till kronan.

Från början omfattade grevskapet 57 gårdar (huvudpar­ten av Visingsö) men det växte snart avsevärt på ömse sidor om Vättern. Jo­han III donerade flera socknar i Småland och Västergötland. Grevskapet kulminerade storleksmässigt under Per Brahe d.y. Vid reduktio­nen 1680 omfattade det 836 mantal, fördelade på omkring 50 socknar.

Även Arkiv Digital har en del att erbjuda:

https://www.rotter.se/nyhetsarkiv/3255-2019/2828-efterlangtade-1600-talslangder-i-arkiv-digital

Om det är någon som känner till bra litteratur, kartor eller annat material som är kopplat till grevskapet går det bra att höra av sig till mig

rahmbengt@gmail.com

Annons
%d bloggare gillar detta: