Det krävs hela 33.000 Trisslotter för att en av dem skall ge en vinst på 10.000 (eller mer).

Chansen att få en högvinst på en Trisslott är minimal, men det är många som ändå hoppas att just de ska slinka igenom det mikroskopiska nålsögat. Normalpriset för en skraplott är 30 kronor och det säljs omkring 300 000 per dag, det betyder lottköp för cirka 3,3 miljarder per år, inklusive digitala lotter. Trisslotten är sedan länge dagligvaruhandelns mest sålda produkt, både räknat i antal och värde. Den slår såväl kaffe som mellanmjölk och choklad.

Att omkring var femte lott ger vinst kan tolkas som hyggliga odds, men det handlar mestadels om 30- och 60-kronorsvinster. Utdelning på 10 000 kronor eller mer är det bara på en av närmare 33 000 lotter!!! Och Svenska spels utdelningsprocent är uppseendeväckande låg vid jämförelse med andra lotterier – endast knappt hälften av satsade pengar går tillbaka till spelarna.

Studier kring vad som gör oss lyckliga antyder att materiellt välstånd inte har så stor betydelse som man skulle kunna tro. Kanske bottnar det i insikten att man nog aldrig blir nöjd, att uppnådda mål bara föder större förväntningar.

En tämligen modest vinst gör människor mer högerorienterade, mindre intresserade av jämlikhet och mer benägna att teckna privat sjukförsäkring. Huruvida vinnarna blir lyckligare är mer osäkert.

Var tredje går upp i vikt. 90 procent anger att de har förlorat en del vänner.

Inom islam ses spel om pengar som en synd, och i Ordspråksboken i Bibeln heter det att ”lättvunnen rikedom krymper ihop, det som långsamt sparas växer”.

Hämtat ur Understreckaren i SvD lörd 1:a april.

https://www.svd.se/a/veVW6p/darfor-skrapar-vi-pa-som-aldrig-forr

Tänk dig att du köper en Trisslott varje dag, från det att du föds och fram till dess att du fyller 90. Då har du statistiskt sett en chans att vinna 10.000 kr (eller i bästa fall mer).

Men tro nu inte att jag inte vill ha några Trisslotter när det är min bemärkelsedag🙂

Annons
%d bloggare gillar detta: