Europas väckarklocka fanns i Karlsborg

Idag har min läsning av Fornminnesföreningens tidskrift 2011 – 2012 varit fokuserad på Karlsborg:

Bl.a. kan man läsa om Karlsborgs radiostation som togs i drift 1917. De båda 210 meter höga masterna sågs långväga omkring och den starka sändaren hördes över hela Europa, vilket gav den smeknamnet Europas väckarklocka. Masterna fälldes 2001.

På Hästboudd (nuvarande Äspenästet) tillverkades spårljusammunition. Risken för förödande explosioner togs på största allvar. Statisk elektricitet och all slags gnistbildning är ammunitionsbranschens fiende nummer ett. Belysningen var inklädd i särskilda behållare, hela interiören var jordad med ett särskilt jordledningssystem och all personal bar antistatiska skor.

Bloggaren vill tillägga att när området hette Hästboudd och ammunitionstillverkningen var igång omgavs byggnaderna av skog. Nu sedan tillverkningen har upphört och namnbyte har skett (till Äspenäset) ser det ut som om allt krutet har detonerat. All skog är utplånad.

Istället byggs där lyxiga kåkar, den ena makabrare, vräkigare, vulgärare och smaklösare än den andra.

Det är ingen vacker syn som möter Karlsborgsresenären.
Rena dårskapen faktiskt. Det är så fult så det kan skrämma hästar i sken.


När skall de vakna, våra beslutsfattare?? Vi måste ju göra vår planet grönare, inte tvärtom.

Annons
%d bloggare gillar detta: