Den som inte gillar när det smaskar och smackar kan lida av misofoni

Klipp ur Gertrud Dahlbergs artikel  SvD:

https://www.svd.se/stors-du-av-sorplande-ljud–problemet-kan-ligga-hos-dig

Smackande, smaskande och sörplande. Står du inte ut med vardagliga och mänskliga ljud? Då kan du lida av misofoni – en störning som medför stora besvär.

Att känna sig besvärad när en kollega tuggar med öppen mun vid lunchbordet eller att störa sig på en familjemedlems ständiga harklingar är inget konstigt. Det händer nog de flesta av oss ibland.

Men att okontrollerat reagera med panik, ångest eller vitglödgad vrede på specifika mänskliga ljud är något helt annat.

Det kan bero på misofoni, en term som kommer från grekiskans ”misos”, som betyder hat, och ”foné” som betyder röst. En ungefärlig översättning är ”hat mot ljud”.

Misofoni är inget trivialt problem utan innebär ofta stora sociala besvär för dem som är drabbade. Det kan väcka skam över att tappa kontrollen och ofrivilligt reagera med starka känslor på ljud som andra kanske uppfattar som obetydliga.

Enligt vissa teorier kan misofoni handla om att feltolkningar i hjärnans hörseldelar. Oftast handlar det flickor i tonåren och problemet är klart kvinnodominerat.

Personer med misofoni reagerar många gånger på kroppsliga ljud som är relaterat till näsa och mun, exempelvis, smackande, gäspningar, fnysningar, snörvlingar och andetag.

Behandlingen går ut på att lära sig att stå ut och acceptera ljudet för på så sätt gradvis kunna reglera ned och minska känslorna.