GRO, WHO och GPMB

01D511AA-5BD2-42CF-8BDE-2F148F466C5A

Den bästa jag tagit del av under hela denna pandemi!! Läs vad Gro har att säga. Hon har en erfarenhet vad gäller hot från virus och andra smittämnen som slår alla andra experter, med hästlängder!!!

Länken till SvD:

https://www.svd.se/norge-striktare-an-sverige–raddade-liv

Klipp ur artikeln:

Norge tog tuffare tag än Sverige och räddade därmed liv i coronakrisen. Det säger Norges tidigare statsminister och WHO-chef Gro Harlem Brundtland som leder en krisgrupp om pandemier. ”Många i Norge är lättade i dag”.

Den tidigare norska statsministern och läkaren vet mycket om dödliga virus och världsomfattande epidemier. Gro Harlem Brundtland var generaldirektör för Världshälsoorganisationen under sars-epidemin 2003 och har sedan dess fortsatt engagera sig i internationella hälsofrågor.

I dag är hon ordförande för Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) som ger länder rekommendationer om beredskap inför större sjukdomsutbrott. Expertgruppen har skapats av WHO och Världsbanken.

Redan i september förra året varnade GPMB för akuta hälsokriser. Regeringar uppmanades bereda sig på det värsta, och ett tänkbart scenario målades upp med ett extremt smittsamt luftvägsvirus som skulle döda upptill 80 miljoner människor på 36 timmar. Det betonades att världens beredskap inför en sådan pandemi var ”extremt bristfällig”. Ett par månader senare drabbades världen av det nya coronaviruset.

Jag hoppas att denna erfarenhet är hemsk nog för att världens ledare ska inse allvaret. Detta virusutbrott är inte en engångsföreteelse. Liknande virus kan återkomma inom tre-fyra år, säger Brundtland under en pressträff med en handfull journalister i Genève.

Men då måste länder vara mycket bättre förberedda, säger hon och framhåller att GPMB släpper ännu en rapport i september med rekommendationer om pandemier till länder. Då kommer också världens undermåliga beredskap under den pågående pandemin att analyseras.

Gro konstaterar att länder valt olika strategier för att hantera dagens coronakris, inte minst i Norden där Sverige valt en egen väg.

Gro följde de svenska, norska och danska strategierna från första början. Tidigt i mars verkade folkhälsomyndigheterna i de nordiska länderna tänka på liknande sätt. Sjukvårdssystem måste skyddas för att inte överväldigas. Samtidigt fanns en tanke att skapa någon sorts immunitet bland befolkningen. Men sedan gick de tre skandinaviska länderna olika vägar.

Myndigheterna i Norge ville vara på säkra sidan och vidta säkerhetsåtgärder för att undvika så många dödsfall som möjligt. Därför stängde man samhället.

Norska regeringen bestämde att gå längre än Sverige gjorde. Det har visat sig vara ett bra val.

Många är lättade i Norge, Finland och Danmark att våra regeringar var strikta och stängde ner. Vi kan se att hittills har många liv räddats genom att vara tuffare när det gäller social distans.

Däremot anser Gro Harlem Brundtland att Kina gjort åtskilliga fel när det gäller coronaviruset. Under sarskrisen ”stängde de visserligen ner och talade inte ens med mig som generaldirektör för WHO”. Det var locket på, och omvärlden fick ytterst lite information om vad som pågick i Kina.

Denna gång kommunicerade Kina bättre med WHO. Men det tog alldeles för lång tid. Det dröjde mellan en och två veckor innan Kina delade med sig av all information de hade om coronasmittan.

Troligen spreds viruset från Kina redan i december. I januari hade det redan korsat gränserna till flera länder och därmed var smittspridningen igång. Under en enda dag blir det tusentals nya fall med ett sådant här virus. Bara en dags försening är därför mycket allvarligt.

Sedan en vecka har Kina dessutom drabbats av en andra virusvåg.

Det är väldigt skrämmande, men inte helt oväntat. Detta visar att vi måste vara alerta på detta virus under många år. Det är inte över, och vi måste vara redo att slå tillbaka nya utbrott. Tills vi har ett vaccin är social distans det enda vi har, konstaterar Brundtland.