Larsson i Luttra, prästen Möne, filebunke och tecken på kastrationsskräck

”Larsson i Luttra” var ett känt begrepp under min uppväxt. Förnamnet var Gunnar och han var riksdagsman för centerpartiet i mer än ett kvarts sekel.

Dessutom bodde han bara ett stenkast från min morbror Ivar och hans hustru Rut i Kvarnegården i Sköttning utanför Falköping. Det var där vi livnärde oss på hemmagjord filebunke när jag hjälpte till med höskörden några år in på 60-talet. Tvärs över vägen från mangårdsbyggnaden sett låg det ett lager med torv på tork, för husbehovet. Det är nog endast där som jag har kommit i kontakt med den typen av bränsle. En värre sak var att behöva bevittna när tjurkalvar kastrerades, utan bedövning.

Vad jag vet lämnade Larsson i Luttra aldrig in någon riksdagsmotion med syfte att förbjuda den typen av djurplågeri. Ändock går det att ana ett visst mått av kastrationsskräck på fotot.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Larsson_(politiker)

Att Larsson blev ett bloggarämne beror på att han dök upp på ett foto från Digitalt museum (Falbygdens museum), stående till höger i bild.

I mitten befinner sig Gordon Möne, min konfirmationspräst.

Mannen till vänster är för mig helt okänd men det lär vara kyrkorådets ordförande Åke Avedal.