Torsdagsspaning

Jag funderar på varför bilarna bara blir större och större. De påminner mer och mer om en deg som har jäst alldeles för länge.

Jag minns en gång när vi hade glömt en deg i skåpet ovanför kylskåpet. När jag gick upp 04.55 (jag gjorde det när jag jobbade) rann degen ner längs kylskåpsväggen. Början på den dagen var allt annat än bra.

Med denna ”överjästa”, smått makabra form kommer bilarna knappt in genom garageportarna och breddmåttet för parkeringsplatser har fått ökas med flera dm.

Men varför sväller då våra bilar så in i bomben? Beror det på att även de individer som sitter i bilarna har blivit större, eller är det för att kunna transportera ännu fler prylar, prylar som har inhandlats i en tröstlös jakt på materiell lycka.

Blir bilarna större kräver de mer bränsle. De blir även farligare vid kollision med andra fordon och de är rent livsfarliga för oskyddade trafikanter.

Antagligen finns det fler svar på denna min spaning. Ett sådant skulle naturligtvis kunna vara att storleken på bilen fungerar som en klassmarkör och att ägarens ego är under stark tillväxt.

Men då tänker jag att de som verkligen visar klass är de som lever enkelt, de som prioriterar den inre tillväxten, den som aldrig kan bli så stor så att den kan pösa över.

%d bloggare gillar detta: