Slaget i (men inte vid) Lund

Om Slagsmålet i Lund (som inte skall sammanblandas med Slaget vid Lund 1676) skriver SvD:

https://www.svd.se/tydlig-nonchalans-mot-samhallet–bryr-sig-inte

Hämtat ur artikeln:

Enligt uppgifter till SvD handlar det om två storfamiljer som finns med i polisens läckta så kallade klanrapport. 

Båda släkterna har ursprung i samma område i XXXXXX och ingår egentligen i samma klan. En av dem, med bas i Malmö, beskrivs i rapporten som ett av de ”mest framträdande släktbaserade kriminella nätverken i Malmö”.

Per Brinkemo, föreläsare och författare till flera böcker om klaner och släktbaserade nätverk, menar att slagsmålen, trots att de sker i offentlig miljö, inte är medvetna maktdemonstrationer mot omgivningen. 

Däremot är det en tydlig nonchalans mot samhället. Man tillskriver inte resten av samhället något värde på det sätt att man inte bryr sig inte om hur man framstår framför massor med vittnen.

Enligt Brinkemo kan en kränkning och därpå en tanke om återupprättad heder ligga bakom storslagsmålen. 

Det handlar sällan om pengar utan snarare triviala saker, som en blick på en kvinna. Då uppfattar man att man med våld måste stå upp för sin grupp och sin heder. Jag tror inte att de som deltar måste ha ett brottsregister. På filmer från i måndags såg man att det var män i 40- till 50-årsåldern så det är inga testosteronstinna ungdomar utan man förstår att det ligger någon annan kraft bakom.

Bloggaren tar över:

Är det något slagskämparna saknar så är det just heder. Men några järnrör syntes som väl var inte till. En minnessten, som den över slaget 1676, lär vi knappast få se. Vilken heder som skulle upprättas 1676 har jag inte lyckats få klarhet i. 15.000 soldater slaktades på fälten vid Nöbbelöv. Och det är ju alldeles för sent att fråga Karl XI. Men kanske att någon SD:are vet närmare besked. Sådana brukar ha bra koll på våra krigarkungar och deras bravader.

Från Wikipedia:


%d bloggare gillar detta: