Superintressant artikel om hur Kanarieöarna har uppkommit

Kanarieöarna är belägna på den afrikanska kontinentalplattan, som ‘flyter’ på jordens mantel i östlig riktning med en hastighet som liknar fingernaglarnas.

För cirka 20 miljoner år sedan började plattan passera över en ”hot spot”, som injicerade magma och började skapa de första öarna: Fuerteventura och Lanzarote. La Palma och El Hierro är de yngsta öarna, bara 1,8 respektive 1,2 miljoner år gamla. Hotspotet är fortfarande under dem och det är därför de har aktiva vulkaner som får dem att fortsätta att växa.

Vulkanologer tror att denna hot spot för närvarande ligger under La Palma. 2011 skapade den en undervattensvulkan på ön El Hierro som höll på att nå ytan.

På samma sätt föddes alla Kanariska öar. Från botten av havet är La Palma cirka 6 500 meter hög, nästan lika hög som den högsta toppen i Anderna. Men de äldsta öarna, Fuerteventura och Lanzarote, kommer att försvinna så småningom då de på grund av erosion kommer att hamna under havsytan.

Kolla denna hyperintressanta artikel i EL PAÍS. Det räcker att titta på bilderna för att fascineras:

https://elpais.com/ciencia/2021-10-01/un-punto-caliente-bajo-las-canarias-alimenta-el-volcan-de-la-palma-y-creara-nuevas-islas.html

%d bloggare gillar detta: