Vad ”feschlar” MSB med egentligen?

Det finns en artikel i ämnet god beredskap i SvD:

”Runt om i Sverige fanns gigantiska hemliga lager. Tiotusentals ton fettersättning, spannmål, drivmedel och läkemedel skulle hjälpa oss genom krig eller kris. Sedan försvann allting i i slutet av 90-talet/början av 2000-talet.

https://www.svd.se/a/Or9boV/sveriges-hemliga-lager-som-forsvann

”Det var försvarets behov som styrde, men för att bibehålla motståndskraft och uthållighet måste civilbefolkningen och samhällsviktiga funktioner också kunna försörjas.”

Exempel på allt det som lagrades:

Gummiprodukter som däck

Material för klädtillverkning. 100.000 par kalsonger.

Man lagrade väldigt mycket salt, man lagrade köksväxtfröer och konstgödsel för att kunna odla. Det fanns en stor planläggning för att kunna hantera dricksvattenförsörjningen. Man lagerhöll tusentals ton vattenkemikalier, man såg till att man hade reservtäkter för vatten och reservkraft för vattenverk.

Tryckpressar

För att klara livsmedelsförsörjningen lagrades bland annat brödsäd, gula ärtor, risgryn, gröna linser, bruna bönor, socker, rapsolja, kaffe (orostat och pulverkaffe), torrmjölk, köttkonserver, torrjäst och koksalt.

För att jordbruket skulle kunna fortsätta producera hade man fodermedel, gödsel och bekämpningsmedel. Det fanns även veterinära läkemedel.

Det lagrades bränsle och drivmedel för att hålla fordon i gång. Nickel, magnesium och kaolin är exempel på sådant som lagrades för industrins räkning.

För sjukvården lagrades en mängd utrustning, från sängar till läkemedel och förbrukningsmaterial som plasthandskar, skalpeller och operationsdukar.

1982 beslutade riksdagen att det skulle finnas skyddsmasker till hela befolkningen.

Vad MSB ”feschlar” med kan man allt undra. Den svenska beredskapen är ju i stort sett obefintlig.

Jag minns när en spannmålssilo revs i Lidköping i början av 2000-talet. (Den gula byggnaden i bakgrunden som den såg ut 1975)
https://digitaltmuseum.se/021017229654/vy-over-nya-staden-tagen-fran-vattentornet-1975

Ett decennium senare revs en i Falköping. Jag ruskade på huvudet och tänkte att detta är ju rena vanvettet. Tänk bara vad som kan hända med livsmedelsförsörjningen om det blir missväxt ett par år i följd…

Mat på bordet är alltid Prio ett i ett samhälle där klokskap råder. Vad man skall säga om ett samhälle som inte resonerar så, det tänker jag hålla för mig själv.

Ett gott tillskott till folkhushållet (utan inblandning från MSB): Till en bostad i Villalia ankom för en liten stund sedan 6 kg pizzamjöl och 30.000 mg C-vitamin!!

De kraftladdade pensionärer som bor i det hushållet skulle nog uslingen Putins hejdukar till mannar akta sig väldigt noga för att träffa på.


%d bloggare gillar detta: