Therese Eriksson på SvD Kultur recenserar Göran Greiders bok Stugland

I Göran Greiders bok Stugland skriver han berättelse om Sverige med utgångspunkt i den röda stugans symbolik.

https://www.bokus.com/bok/9789179652043/stugland-en-berattelse-om-sverige/

Hämtat ur artikeln i SvD:

Greider söker efter skönheten i både idylliska symboler och förtalade brukssamhällen. Han är på spaning efter den tid som flytt, men också skarpt kritisk mot dagens samhälle, samtidigt som en till synes obotlig framtidsoptimism spirar mellan raderna som ogräs på grusgången.

Greider är på jakt efter något som kan förena ett splittrat, kanske sönderslaget, samhälle, sådant som binder invånarna i ett land samman.

Greider nämner fotbollsmatcher och samtal om vädret. Han tycks vara ute efter det gemensamma, kittet – det som håller ihop samhället så att det inte faller isär

I ”Stugland” får läsaren noggranna redogörelser för tillverkning av Falu rödfärg och Sara Lidman-doftande utläggningar om människans behov av närhet till träd och indignerade motstånd mot förtätning av gröna förorter.

Greider inskärper att den röda stugan med vita knutar med all sannolikhet spelat ut sin roll som sammanhållande kitt, men kan mot bättre vetande likväl inte låta bli att beströ den med romantiskt skimmer.

Stugland handlar om att stå stadigt i den gemensamma historien och med blicken fäst mot horisonten, oviss om vad som ska bli stuglandet Sveriges samlande symbol i framtiden.

Annons
%d bloggare gillar detta: