Pestens Big Bang

Digerdöden, pestpandemin som under 1300-talet tog kål på stora delar av Europas befolkning, uppstod i Chuydalen i nuvarande Kirgizistan. Det visar en ny studie som också kunnat fastslå det exakta årtalet (1338) för utbrottets början.

https://www.svd.se/a/mrmdv1/dna-avslojar-har-startade-digerdoden

Platsen ligger vid dåvarande Sidenvägen, handelsvägen mellan Europa och Kina, varför sjukdomen lätt kan ha fått spridning. Men den egentliga smittspridningen tros ha skett när fartyg med spannmål från Krimhalvön, nuvarande Ukraina, angjorde Italien.

Tidigare har man trott att uppåt 60 procent av Europas befolkning strök med – alltså upp emot 50 miljoner människor. Men nyligen publicerad forskning (som Fredrik Charpentier Ljungqvist bidragit till) vill skriva ner dödstalen till att omfatta omkring 20 procent av européerna.

Jag slogs av tanken att denne Charpentier skulle kunna vara son till den familj (där mannen var kultursekreterare) som hade bott i samma uppgång som oss på Hamngatan. Läs gärna detta: https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl-Johan_Charpentier

Åter till pesten: Det äldsta fyndet av pest är dock inte från Chuydalen i Kirgizistan, utan från Gökhem!!!

Klicka på ordet Gökhemspesten för att komma vidare:

Gökhemspesten

Annons
%d bloggare gillar detta: