Lämplig läsning för ädelsvin

Rudolf Vrba – mannen som rymde från förintelselägret och försökte varna världen 1944.

Jag tror att den här artikeln är tillgänglig för alla. Läs den, särskilt om du är hemfallen åt sverigedemokratins vidriga irrläror

https://www.gp.se/kultur/kultur/mannen-som-rymde-från-auschwitz-glömde-aldrig-1.85327893

Om Jonathan Freedlands nya bok ”The Escape Artist”

Utgångspunkten är slovaken Walter Rosenberg som senare bytte namn till Rudolf Vrba. 1944, vid 19 års ålder, blev han tillsammans med Alfred Wetzler den förste jude som genomförde en lyckad rymning från Auschwitz. Efter att de tagit sig till Slovakien skrev paret en detaljerad rapport för att varna världen om vad som hände i det nazistockuperade Polens läger.

Freedland beskriver mänsklighetens absoluta bottenpunkt, mardrömsscener som när Vrba lär sig att barns huvuden brinner långsammare än vuxnas. Men konfronteras vi inte med sådant – med hur SS firade jul genom att skjuta fångar så att de kunde stapla dem som julklappar under julgranen i Auschwitz – då kommer ”Förintelsen” bli ett begrepp som poleras till tom fras. Då blir det svårare att förstå varför vi måste reagera på Kanye Wests antisemitism – eller när svenska partier skyddar politiker som använder nazistiska hälsningsfraser och skriver osmakligheter om Anne Frank.

Projekt Runeberg om svinraser, som det vita tyska ädelsvinet:

http://runeberg.org/lantblex/0916.html

Det finns som bekant även ett Ädelsvin i Nynäshamn:

https://expo.se/2022/10/larare-och-lokal-sd-topp-arbetade-med-att-sprida-nazistpropaganda

Annons
%d bloggare gillar detta: