Man blir tydligen inte rund som en prost av nötter och ost!

Är kaloriinnehållet missvisande på vissa matvaror? Att till exempel äta nötter och mejeriprodukter ger inte den viktuppgång det ”borde”. Den nya kunskapen ska nu användas när de nordiska kostråden uppdateras nästa år.

https://www.svd.se/a/3EpPBM/forskning-notter-och-mejeriprodukter-ger-inte-viktuppgang

Mejeriprodukter som ost och fet yoghurt sticker ut. Trots att de innehåller en del ohälsosamt fett verkar de inte ha någon negativ effekt på vikten. Eventuellt kan det bero på att de kan öka viloförbränningen lite, som ett resultat av att proteinet i dem kan öka muskelmassan.

Studier pekar på att även om du äter upp till 50 gram nötter dagligen, vilket motsvarar cirka två nävar, så går du inte upp i vikt. Det är lite förvånande eftersom nötterna är så kaloririka. En möjlig förklaring kan vara fiberinnehållet. Nötternas fibrer och struktur kan bidra till en ökad mättnadskänsla då de får magsäcken att tömmas långsammare. De kan även hindra kroppen från att absorbera en viss mängd kalorier.

En studie visar att de som äter en handfull nötter om dagen har lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Risken att drabbas av för tidig död minskade också med 22 procent.

Om en trind prost kan man lösa i Frödings Guitarr och dragharmonika (1891)  


Annons
%d bloggare gillar detta: