Besök hos de befriade Dagösvenskarna i Gammelsvenskby

DN är i Gammalsvenskby i Ukraina som i ett halvår levde under rysk ockupation. Här torterades byäldsten Mykola Kurivtjak med elchocker – men vägrade samarbeta med ockupationsmakten.

https://www.dn.se/varlden/vi-valkomnas-till-befriade-byn-pa-klingande-svenska/

Denna historiskt svenskspråkiga by ligger i södra Ukraina, femtio kilometer öster om Cherson. Byn grundades i slutet av 1700-talet av estlandssvenskar från Dagö (på estniska Hiiumaa). De hade i praktiken tvångsförflyttats hit av den ryska kejsarinna Katarina den stora, med uppdraget att odla upp mark som nyligen erövrats av turkarna.

Invånarna i Gammalsvenskby bevarade den svenska Dagödialekt som deras förfäder hade fört med sig från Estland. De höll också fast vid sin lutherska tro.

År 1929 flyttade 881 bybor till Sverige på grund av hungersnöd i den kaotiska situationen efter ryska revolutionen. De flesta bosatte sig på Gotland. En stor del trivdes inte och några år senare valde cirka hundra personer att flytta tillbaka, precis innan den stora hungersnöden Holodomor inföll i Ukraina 1932–1933.

Valentina Herman är en av få invånare i byn som fortfarande talar den ålderdomliga Dagödialekten.

När ryssarna kom med sina urnor och skulle ha oss att rösta vägrade hela vår gata att öppna dörren. De hade beväpnade soldater med sig, men vi bara lät bli att öppna dörren. Vi stod och gluttade i gardinen tills de gick vidare. Haha!

Byäldsten Mykola Kurivtjak torterades i två dygn: Var gömmer du vapen? Var finns Azov-soldater? Var finns ATO-soldater (det vill säga ukrainska soldater som har deltagit i kriget i östra Ukraina). Jag svarade att jag inte har den informationen. De sade att du ljuger, att någon har sagt oss att du vet allt. Sedan gav de mig elchocker i en kvart tills jag var alldels våt av svett. De väntade en halvtimme, sedan började alltsammans om på nytt.

Vad fick dig att överleva tortyren?

– Bönen. Jag bad till Gud att jag skulle överleva. Och jag fick kraft av att tänka på min familj. Jag älskar min familj väldigt mycket, och jag älskar byn där jag bor. Jag är lojal med min by och mitt Ukraina, jag är en patriot. Att tänka på dem gav mig kraft att leva.

Annons
%d bloggare gillar detta: